Mum talk cu Eli Roman

Mă bucur de mămicie la maxim. Aproape de 40 de ani, cu poftă de viață și copilărit alături de băieții mei. Optimistă, cu ceva riduri de expresie de la prea mult râs, iubesc copiii și oamenii, ambițioasă și înebunită după dulciuri.

Mamă de Andrei și Matei, ambasador al Asociației SAMAS, creatoare de păpuși Dollflowers și jurnalist Realitatea Plus Tv. Fix în această ordine pentru că această pandemie mi-a reașezat prioritățile in viață. Mă bucur de mamicie la maxim,dar punctual lucrez pe proiecte care țin de sănătatea mamei si sugarului la SAMAS, sezonier primavara și iarna fac păpuși Dollflowers handmade și de la anu’ mă gândesc să revin la tv. Aproape de 40 de ani, cu poftă de viață și copilărit alături de băieții mei. Optimistă, cu ceva riduri de expresie de la prea mult râs, iubesc copiii și oamenii, ambițioasă și înebunită după dulciuri, îmi place să port rochii.

 That’s me, funky mama!

 • Enumeră câteva lucruri pe care le- ai introdus în rutină zilnică de când ești mamă și la care nu ai renunța sub nicio formă.

În fiecare seară completez un post-it cu ce am de făcut a două zi, de dat telefoane, scris mail-uri, întâlniri, etc și pe care le fac atunci când Matei doarme. Altfel când Matei adoarme nu știu ce să fac mai repede și cu cât sunt mai organizată cu atât devin mai eficientă.

Știți cât de prețios este timpul unei mame.             

 • Care este cea mai plăcută experiență de a fi părinte?

Faptul că îți poți retrăi copilăria, poți să te joci cu copilul tău cu tot felul de jucării și să faci activități pe care în copilăria noastră nu le aveam. Cea mai frumoasă experiență este însă aceea de a avea ocazia, vorba aceea, să-l faci om mare. Să-l educi, să-i cauți grădiniță, să-l duci prima zi la școală, să te bucuri de podiumul obținut la sportul preferat, să ai emoții la liceu și facultate…să plângi cu el când face vreun vaccin, să ai stomacul strâns când e bolnăvior și nu știi cum să-I alini durerea. Să iubești necondiționat!

 • Ce sfat ai ignorat de când ești mamă?

              De fiecare dată după cele două nașteri, în primele luni am ignorant sfaturile de a mă odihni în același timp când bebelușul dormea. Eu stăteam și îi priveam și mă minunăm de ei.. și uite așa am acumulat oboseală după nopți nedormite din cauza vreunui discomfort al nou-născutului.

 • ”Parenting is all joy and no fun”- ești de acord cu această zicală?

Creșterea copiilor în ziua de azi poate fi istovitoare și epuizantă emoțional din mai multe motive. Avem și noi zile în care parcă nimic nu ne-a mers cum trebuie.

Încercăm să păstrăm experiența parentingului, în ciuda unor ciondăneli și dificultăți zilnice, în zona unei interacțiuni pozitive cu băieții. Specialiștii se întreabă dacă părinții fericiți au un tip de ADN care să-i imunizeze împotriva presiunilor parentingului…noi pe asta mizăm cel mai mult.

 • Cea mai neplăcută experiență de a fi părinte?

Probabil momentul venirii pe lume a celui de-al doilea băiat, Matei. Ar fi trebuit să fie bucuria supremă, ne măream familia dar problemele medicale apărute după naștere la bebe ne-a supus celei mai neplăcute experiențe de părinte. Eu, internată cu Matei timp de 10 zile, Andrei cu soțul și bunicii acasă încercând să-l trateze cu antibiotic pentru un streptococ. Neputința unei mame de a-și iubi copiii, de a-i strânge la pieptul ei, unul la terapie intensivă și celălalt acasă cu febră și fără mama. Cu putere de la Cel de Sus am trecut peste această experiență urâtă și astăzi ne bucurăm în voie toți 4 unii de ceilalți.

 • Aplicația preferată pentru copii?

Sleeptot, tot felul de zgomote albe pentru liniștirea copilului.The Wonder Weeks

 • Care este aplicația ta preferată?

Pocket, o aplicație gratuită care vine în ajutorul nostru, al mamelor.  În timpul zilei mai apuc să arunc un ochi pe mobil și atunci când găsesc un articol interesant îl salvez în Pocket și îl citesc seară după ce am culcat copiii.

 • Care este cartea care te-a marcat în ultimul timp?

Nu știu dacă neapărat m-a marcat dar a venit la momentul oportun lectură cărții “Confesiunile unei mame imperfecte de dr.Harriet Lerner.

Biblia femeii însărcinate, trilogia La ce să te aștepți” de Heidi Murkoff,  mărturisesc că a fost o comoară pe noptiera de la capul meu.

 • Care e cartea pentru copii pe care ai recomandă-o?

Scrisori de la Felix de Annette Langen și Constanza Droop. Dat fiind că nu putem călători în aceste vremuri pandemice Andrei este tare încântat de călătoria în jurul lumii alături de iepurele Felix și valiza de amintiri. Este curios să deschidem fiecare scrisoare trimisă de Felix.

 • Ce te sperie de când ești părinte?

Timpul. Și înainte(..de copii) parcă era insufficient, dar acum cu 2 copii parcă nu mai avem timp nici să ne bucurăm unii de alții.

 • Ne poți împărtăși care este mâncarea preferată a familiei tale?

 Avem mai multe mâncăruri preferate dintre ele amintesc sarmalele și ardei umpluți, pizza, paște.

 • Ne poți spune care sunt brandurile preferate pentru copii-haine/jucării, gadgets care ți-au ușurat viață

 Îmi plac hainele de la Next, HM, Zara, C&A, Prenatal

Gadget: My Hummy –  o inimă cu zgomot alb și astfel nu mai trebuie să țin mobilul lângă bebeluș cu youtube-ul deschis la vreun feon 😊

 • Cum arată dimineață înainte de grădiniță/școală?

Dimineață ne dă trezirea Matei în jurul orei 7. Spălat și mâncat pentru mine și soțul meu, biberon pentru Matei și în jurul orei 7.45 îl trezim și pe Andrei. Întotdeauna pregătesc hainele pentru ziua respectivă de cu seară astfel încât reușim să plecăm spre grădiniță la ora 8.

 • Rutină de seară? Vreo idee să fie simplificată?

Ideea simplificării rutinei de seară este să fiți organizați. Noi spre exemplu, între orele 20-21 ne ocupăm exclusiv de băieți. Mâncare, baie și citit povești. Întâi îl adorm eu pe Matei în timp ce soțul îi citește o poveste lui Andrei și mai apoi vin și eu să-l mângâi puțin pe Andrei și de la ora 21 se așterne liniștea în casă. Apoi mă organizez pentru a două zi, scriu ce am de făcut, mai apuc să citesc puțin sau să mă uit la știri.

 • Ne poți da un sfat de travel cu copiii?

În primul rând, călătoria încercăm să o facem pe orele de somn ale lui Matei. Asta înseamnă circa o ora jumătate în care eu cu Andrei facem diverse activități: jocuri de memorie, colorăm, desenăm, fazan, etc Până în prezent nu am folosit niciun fel de screen. Am rezistat acestei tentații mai ales că nu am plecat la drumuri foarte lungi de când cu venirea pe lume a lui Matei.

 • Obiectul din bucătărie care te ajută cel mai mult cu copii?

 Aparatul de gătit și steamer Philips Avent

Sterilizator UV portabil tip geantă

 • Mama must have?

Time for her! În fiecare săptămână, să îți aloci timp doar pentru ține. Să bei o cafea cu prietenele, să faci un masaj sau tratament cosmetic, să ieși din rutină unei zile normale de mamicie și job. Pentru asta trebuie să te poți baza pe soț și/sau bunici/ bone.

Măști pentru față, mâini, ochi obosiți de la Iroha Nature

Parfumul acela care te face să plutești…în cazul meu Cinema YSL

Body butter vanilla – Sabon

 • Cum gestionați nouă realitate “work from home” și “școală/grădință online”?

A fost o adevărată provocare starea de urgență cu 2 copii acasă în primăvară. Ne-am descurcat, însă! Soțul meu și înainte de pandemie lucra de acasă, avea ceva antrenamentJ. Norocul lui este că are biroul în mansardă, deci oarecum izolat de mine și Matei, cei care stăm acasă. Andrei merge la grădiniță în condiții de siguranță. Sperăm să nu fie nevoie de prea multă grădiniță online pentru că experiență din primăvară nu a fost tocmai plăcută. Spun asta pentru că Andrei, 4 ani jumătate, la acea vreme stătea 5-10 minute conectat cu educatoarea și colegii și mai apoi le spunea că nu mai are baterie și se juca pe telefon. În concluzie, ne adaptăm oricăror condiții!

 • Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat de la mama ta?

Să nu uit de unde am plecat și cât de greu a fost până la bine.

Nimeni nu te va iubi vreodată precum părinții tăi.

Să fac greșeli dar mereu să învăț ceva din ele.

Să acționez din impuls pentru că este cel mai sincer.

 • Care este amintirea ta cea mai plăcută de când erai copil?

Vacanțele cu bunicii de unde veneam în fiecare vară cu un nivel tot mai ridicat de vorbire al limbii maghiare.

 • “The best friend advice” pe care l-ai oferi unei alte mame.

Nu lasă nimic de făcut de azi pe mâine pentru că se vor aduna și tu vei fi copleșită!

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_fzdh"]
Hai și tu în comunitatea noastră!