Mum Talk cu Diana Demian

Diana Demian, mama a doi copii…

Când am rămas gravidă la 30 de ani, credeam că e important să ai o carieră în momentul în care decizi să ai un copil, că e vorba doar de o pauză de câteva luni și apoi îți reiei viața de corporatist pe care o aveai înainte de sarcină.

Când eram în 10 săptămâni, am făcut torsiune de ovar, și mi-a fost extirpat ovarul drept. Apoi, când am mers să îmi scoată ațele, am descoperit că aveam un hematom în uter, iar medicii au spus că șansele de supraviețuire ale lui Vlad ar fi sub 1%, dar că “mai există și miracole”. L-am născut înainte de termen, la 8 luni, după 16 ore de travaliu. Tot ceea ce știam despre alăptarea la 3 ore, s-a dovedit fals, pentru că Vlad stătea lipit de sân 20 de ore/ zi și dormea un interval de maxim 20 de minute legate, timp insuficient pentru orice altceva. Îmi propusesem să mă întorc la serviciu după 6 luni, dar nici nu s-a pus problema, în condițiile date.

La 32 de ani, la câteva luni după ce îmi reluasem activitatea profesională, am rămas din nou însărcinată. De această dată, totul a mers ca la carte, iar Emma s-a dovedit o fetiță foarte independentă, de când s-a născut. Când a împlinit un an, mi-am reluat serviciul.

Dar cele minim 10 ore petrecute departe de ei în fiecare zi nu mă mai împlineau. Așa că am optat pentru un alt tip de loc de muncă, într-un ONG, unde programul îmi permite să am grijă de copiii mei și să pot fi aproape de ei atunci când au nevoie.

Acum Vlad are 12 ani, iar Emma 9 și sunt elevi la Liceul Teoretic Ștefan Odobleja, în clasa a VI-a, respectiv în clasa a III-a.

 • Enumeră câteva lucruri pe care le-ai introdus în rutina zilnică  de când ești mamă și la care nu ai renunța sub nicio forma.

Rutina zilnică este în continuă schimbare. Pe măsură ce copiii cresc, și rutina zilnică se schimbă. Când erau mici, timpul liber, timpul meu, devenise o amintire frumoasă, apoi încet-încet am făcut loc și nevoilor mele în program.

Unul dintre elementele constante, de când am început diversificarea cu primul copil, este gătitul. Înainte mâncam pe marginea biroului, stând la calculator, frigiderul de acasă putea să rămână gol. Acum, am permanent în minte meniul de dimineață, de la prânz și de seara, ceea ce trebuie să cumpăr, ceea ce trebuie să prepar. Încerc pe cât posibil să îi învăț și pe copii. Dacă nu mă grăbesc foarte tare, ei spală, curăță legumele și le taie, le pun în cratiță sau în tavă, adaugă sarea și celelalte condimente. Știu să prepare singuri omleta, pastele, piureul, salata de vinete.

Sportul este o constantă a vieților noastre. Au practicat diverse sporturi: baschet, tenis, fotbal, dans, etc. În prezent, Emma este la tenis, Vlad la fotbal. În perioada stării de urgență, am făcut minim o oră de sport pe zi, în familie. Altfel, ei merg după programul cluburilor la care sunt înscriși, eu după programul meu.

Sportul este prioritatea mea, pentru că mă echilibrează, mă ajută să mă organizez și să fiu mai calmă, să mă simt bine fizic și psihic, să funcționez. Prin urmare, o oră pe zi este timpul meu de sport. În funcție de cum am timp, merg la sală, ies în parc sau îmi iau salteluța de yoga și mă închid în cameră.

Seara avem ritualul de culcare, când stăm și povestim jumătate de oră despre ziua respectivă și despre programul zilei următoare.

 • Care este cea mai plăcută experiență de a fi părinte?

Cred că sunt două elemente: faptul că te ajută să devii un om mai bun și că te stimulează să te păstrezi în pas cu vremurile.

Încă de când sunt foarte mici, te surprinde mimetismul, îți vezi cumva defectele caricaturizate, la ei :). Și încerci să le îndrepți, pentru că vrei ca ei să devină mai buni decât tine, mai de succes și mai fericiți. Și atunci, trebuie să fii un model, trebuie să te perfecționezi și tu.

Lumea e în continuă schimbare și este nevoie să asimilezi aceste schimbări pentru a-ți înțelege copiii, pentru a putea comunica pe limba lor. Spre exemplu, tehnologia este o parte importantă a vieților lor. Îmi fac timp pentru a urmări ceea ce urmăresc ei, pe YouTube sau TikTok, pentru a le oferi niște linii directoare. Nu putem nega, trebuie să integrăm preocupările lor, între preocupările noastre. Și cred că așa ne menținem și noi mintea trează, tânără, receptivă la nou.

 • Ce sfat ai ignorat de când ești mamă?

Probabil multe, despre care nu îmi mai aduc aminte. Când erau bebeluși, am eliminat toate obiceiurile legate de deochi, de superstiții.

 • ”Parenting is all joy and no fun”- ești de acord cu această zicală?

Da, e un timp special cel petrecut cu copiii, care te îmbogățește spiritual, te dezvoltă emoțional, te redefinește, dar avem nevoie și de timp pentru noi. Din această perspectivă, o  ieșire cu prietenii, fără copii, se întâmplă mai rar și e mai apreciată la 40 de ani ca în adolescență :).

 • Cea mai neplăcută experiență de a fi părinte? 

Cred că a fost la mare, acum trei ani, când a dispărut Emma pe plajă. Avea atunci prostul obicei să plece, furată de peisaj. Era foarte înghesuială, noi nu am găsit-o, dar, din fericire, a ținut minte și a aplicat ceea ce discutasem înainte. A mers la o femeie cu copii și a rugat-o să sune la hotelul unde eram cazați pentru a ne contacta telefonic cei de acolo.

 • Aplicația preferată pentru copii?

Family Link, aplicația prin care le controlez timpul petrecut pe intenet și care îmi permite să văd ce anume își instalează, în timp real.

 • Care este aplicația ta preferată?

Facebook. Știu că e considerată de modă veche față de Instagram, dar toți cei din generația mea sunt acolo, chiar dacă nu ne-am văzut de 5, 10, 20 de ani, știu ce se mai întâmplă în viețile lor.

 • Care este cartea care te-a marcat în ultimul timp?

Yin Yoga de Kassandra Reinhardt. Am descoperit recent Yin Yoga, practica yoga care ajută vindecarea și încerc să aprofundez acest domeniu.

 • Care e cartea pentru copii pe care ai recomanda-o?

Când eram copil, bunica din partea paternă îmi citea “Minunata călătorie a lui Nils Holgersson”. A fost cartea copilăriei mele, pe care le-am citit-o la rândul meu copiilor mei.

 • Ce te sperie de când ești părinte?

Boala, acele boli care te mutilează. Teama de a se îmbolnăvi copiii, teama de mă îmbolnăvi eu și de a nu fi capabilă să îi cresc. După ce treci prin experiențe traumatizante înțelegi cu adevărat sensul vorbelor “dacă există sănătate, restul se rezolvă de la sine”.

 • Ne poți împărtăși care este mâncarea preferată a familiei tale?

Nu avem o mâncare preferată, ca regulă generală, ceea ce îi place Emmei, nu îi place lui Vlad și invers :), motiv pentru care există de cele mai multe ori meniuri alternative. Friptura de porc cu cartofi la cuptor, sarmalele cu mămăliguță, ciorba de fasole, supa cremă de legume cu ardei, salata de vinete – cam astea cred că sunt cele care ne plac tuturor.

 • Ne poți spune care sunt brandurile preferate pentru copii, gadgeturi care ți-au ușurat viața?

În general nu caut anumite branduri, jucăriile le tratez ca și consumabile, oricum se plictisesc repede de ele. Ne jucăm cărți, șah, Monopoly, Investitor, când erau mai mici cele de genul “Nu te supăra frate!”, cu zaruri și pioni. Au trecut printr-o perioadă în care erau pasionați de Lego. Pistoalele și puștile Nerf au prevenit multe accidentări, la fel și niște săbii din burete, pe care le-am achiziționat de la raionul de jucării din Carrefour. Hainele le iau de obicei din H&M sau Pepco.

 • Cum arată dimineața înainte de școală?

Depinde care dintre copii începe cursurile dimineața. Sunt 3 ani între ei, dar nu au fost niciodată pe același program. Vlad este matinal, se trezește singur devreme și când nu are școală. Pentru Emma e mai greu, ar dormi dimineața, dar acum, că a mai crescut, a devenit și ea mai responsbilă. Se spală pe dinți, se piaptănă, fac duș, se îmbracă. Ghiozdanul e făcut de seara, adaugăm doar pachețelul cu mâncarea. După care plecăm din timp. Școala e la 2-3 km și încercăm să nu prindem cel mai aglomerat trafic, așa că amândoi ajung, de regulă, cu minim 15 minute înainte de a începe orele.

 • Rutina de seară? Vreo idee sa fie simplificată?

La 9 și 12 ani, nu este o rutină complicată. La ora 9:00, se încheie orice alte activități, urmează toaleta și apoi povestim până ce adorm.

 • Ne poți da un “tip” de travel cu copiii?

Cel mai simplu este să călătorești cu alte familii care au copii de vârste apropiate. Sigur, e complicat ca și părinții și copiii să fie compatibili, dar nu imposibil. Noi am fost norocoși din punctul ăsta de vedere.

 • Obiectul din bucătărie care te ajută cel mai mult cu copii?

Un blender de la Phillips și mașina de spălat vase de la Whirlpool sunt ajutoarele mele de nădejde.

 • Mama must have?

Cremă cu aloe vera de la Forever, pentru arsuri și alte răniri accidentale, cremă pentru ciupiturile de insecte Fenistil Gel, Bronhovaxom 3 luni toamna, 3 luni primăvara pentru toată familia, iar pentru mine Antistres de la Dacia Plant, 3 pastile cu lavandă pe zi, mai ales în perioadele foarte aglomerate.

 • Cum gestionați noua realitate “work from home” și “școala/grădința online”?

Mă străduiesc să mă adaptez, uneori mi se pare că e mai ușor și mai plăcut să lucrezi și să faci școală de acasă, alteori că nu reușesc să separ viața profesională de cea casnică. Nici nu știu cum e mai solicitant, să alerg să duc/ iau copiii (de) la școală – 4 drumuri pe zi – sau să îi supraveghez de acasă că nu fentează școala online. Acum, ei sunt pe program alternativ – o săptămână mers la școală, o săptămână de acasă. Cu siguranță, sunt mai fericiți în săptămâna când merg la școală, chiar dacă trebuie să poarte mască. 

 • Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai invățat de la mama ta?

Cred că nici nu ne dăm seama cât de multe învățăm de la mamele noastre. Am învățat că cel mai important este să fii împăcat cu conștiința ta, să ai principii și să le respecți. Am învățat importanța unei alimentații sănătoase și a practicării constante a sportului. Și, pentru că este profesoară de limba și literatura română și autoare de romane, am învățat să mă exprim bine în scris și să apreciez literatura.

 • Care este amintirea ta cea mai placută de când erai copil?

Am copilărit în Constanța. Atât bunicii din partea mamei, cât și bunicii din partea tatălui locuiau în Constanța. În toată viața mea de adult, atunci când am avut momente grele și am vrut să mă liniștesc, mi-am evocat momentul acela când, copil fiind, veneam de la plajă, seara – obosită, înfometată și fericită – ,intram în hol și simțeam din bucătărie mirosul de vinete și ardei copți, pregătiți de bunica mea.

 • “The best friend advice” pe care l-ai oferi unei alte mame.

Când avea Vlad un an și jumătate, una dintre străbunicile din partea mamei era încă în viață. La vremea aceea, eram foarte agitată, pentru că Vlad refuza să se diversifice și voia în continuare doar lapte matern. Străbunică-mea s-a uitat la mine cu calm și a zis: “Nu te mai supăra, mamă, nu a rămas nici unul așa!”

Cam ăsta ar fi și sfatul meu pentru toate problemele minore, care tind să ne acapareze și să ne perturbe liniștea. 

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_fzdh"]
Hai și tu în comunitatea noastră!