Cum poți crește încrederea în sine a copilului tău

Părinții sunt în continuare ancora copiilor, reprezentând siguranța în condiții de nesiguranță. Chiar dacă a crescut, este independent și face o mulțime de lucruri fără niciun ajutor din partea ta , acesta încă mai are nevoie de tine!

Încrederea în sine a unui copil este fundația rezilienței acestuia pe parcursul vietii. Rolul principal al părinților în primii ani de viața este de a-i ajuta pe copii să își clădească identitatea ca persoană prețuită, iubită și demnă de iubire.

Această bază de încredere în sine este obligatorie, deoarece, așa cum Karl Lagerfeld ar aranja mai întâi desuurile manechinului când rochia Chanel nu cade așa cum trebuie pe corp, la fel, “rezolvarea” problemelor cu care se confruntă copilul dumneavoastră implică cercetarea a ceea ce se găsește dedesubtul simptomelor exterioare, adică stima de sine.

Chiar dacă a crescut, este independent și face o mulțime de lucruri fără niciun ajutor din partea ta , acesta încă mai are nevoie de tine.

Părinții sunt în continuare ancora copiilor, reprezentând siguranța în condiții de nesiguranță.

Tu, părinte, ai primit un rol extrem de important, acela de a-ți ghida copilul, să înțeleagă atât ceea ce se întâmplă în interiorul lui, în viața lui interioară, cât și în cea exterioară.

Așadar, cum îți poți poți ghida cel mai bine copilul și cum îl poți sprijini în a-și crește încrederea în sine?

1. Ascultă-l pentru a înțelege ce îl interesează cu adevărat.

Ai auzit poate de Carl Rogers, un veritabil binefăcător al umanitații, care a pus la punct terapia centrată pe persoană. Rogers este inițiatorul asculării numite “active”.

A asculta înseamnă a accepta. Ascultarea produce sentimentul de înțelegere de care avem nevoie pentru a crește. Ea ne face să ne simțim in siguranță și ne permite, astfel, să fim ceea ce suntem cu adevărat.

Thomas Gordon, elevul lui Rogers, este cel care a avut ideea de a pune tehnicile terapeutice la îndemâna părinților. Și ascultarea este un instrument major.

Ascultarea are ca sobiectiv conectarea la celălalt. Nu își propune nici să-l ghideze, nici să-l conducă sau să-l schimbe. Doar fiind deschiși îi putem susține pe copiii noștri.

Deoarece ascultarea oferă copilului care este ascultat o mare siguranță, ascultarea perminte creierului să analizeze corect situațiile și să găsească soluții de unul singur, accesând acea inteligența nativă.

2. Ajută-l să-și exprime sentimentele.

Discută deschis cu copilul tău ori de câte ori apare o problemă.  Ascultă-l și acceptă-i emoțiile fără a-i da soluții sau replici. Practică ceea ce specialiștii Hand in Hand numesc ascultarea profundă. Aceasta presupune acultarea, cu repsect si fără întreruperi a copilului tău.

Încurajează-l să-și înțeleagă mai bine emoțiile fără a fi speriat de ele. Așa cum știm cu toții, emoțiile pot fi copleșitoare. Însă, după ce le înțelegem și le acceptăm simțim că putem merge mai departe fără o povară suplimentară pe umeri.

Specialiștii recomandă ca noi înșine să ne exprimăm emoțiile în fața copiilor . Astfel ei vor modela acest comportament și își vor exprima emoțiile cu ușurință.

Iată un exemplu clasic.

Sunteți acasă, vă pregătiți să mergeți la școală. V-ați trezit târziu așadar sunteți deja în întârziere. Îți zorești copilul pentru a fi gata la timp de plecare și cu cât trece timpul cu atât devii mai nervos/ nervoasă. Atunci  îi poți spune copilului că ești nervos/nervoasă pentru că  sunteți în întârziere și ești îngrijorat/îngrijorată că vei întârzia la o ședință foarte importantă.

3. Folosește cât mai des cele două cuvinte magice : Te iubesc!

Cred cu tărie în puterea cuvintelor ” Te iubesc”. Ele sunt necesare, desi nu suficiente. Spuneți-le copiilor voștri că îi iubiți în fiecare zi, de cinci, zece, douazeci de ori pe zi dacă vreți. Dr. Holand Liang, autor al cărții “Parentajul pornește din interior ” susține că, în ciuda a ceea ce se spune, nu se va dilua puterea declarației indiferent de câte ori o repetați. Dimpotrivă, acest tip de comportament va intări credința copilului că este o persoană prețuită, iubită și demnă de iubire.

4. Apreciază-i efortul și progresul.

Etichetele precum bun sau rău ar trebui evitate, iar în locul lor aprecierea efortului depus spre a ajunge la rezultat duce la creșterea încrederii în fotele proprii.

Copiii au tendința să persiste dacă simt că sunt buni la o anumită activitate, așadar, dacă doriți sa nu renunțe, încercați să vă asigurați ca au încredere în talentele lor.

Psihiatrii de copii susțin că laudele sunt bune și trebuie împărțite, nu economisite! Dacă v-au lăudat vreodată părinții când erați copil, atunci știți ce senzație absolut , MINUNTĂ este! Copiilor le place atunci când părinții sunt mândri de ei; de ce să îi privăm de această senzație?

5. Sfătuiește-te cu copilul tău.

Atunci când situația permite, cere-i părerea copilului tău cu privire la o decizie pe care trebuie să o iei. În felul acesta, copilul va simți că părerea lui contează, că este valoroasă și importantă.

Un exemplu foarte ușor pentru această categorie : Sunteți într-un magazin de decorațiuni interiore. Va doriți să alegeți un model de pătură și nu va puteți hotărî la culoare. Această este o decizie care, indiferent de ce hotărâți nu pune în pericol pe nimeni. Așadar îi puteți cere sfatul copilului încercând să argumentați fiecare propunere prezentată.

Ajută-ți copilul să-și construiască încrederea de sine!

Aceasta este cel mai de preț dar pe care i-l poți oferi!

Cu drag,

Laura de la Smart MUMS

*Surse:

“Parentajul porneste din interior” , Dr Holan Liang

“O nouă autoritate, fără pedespse și fără bătaie”, Catherine Dumonteil-Kremer

Transformă timpul petrecut de copilul tău în fața ecranului într-o experiență distractivă de învățare.

Solicită lista cu cele 20 de filme educative care îl vor spijini pe copilul tău să-și dezvolte abilități de comunicare, empatie, înțelegerea emoțiilor.

Hai și tu în comunitatea noastră!