Este copilul tău dependent de device-uri?

test copil depenedent de device-uri

Este copilul tău dependent de device-uri? Acest test este menit să te ajute să conștientizezi care este nivelul de expunere al copilului tău la ecrane.

 

Acest test este validat de psihologul Marius Zamfir, psiholog clinician autonom, membru fondator al Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului „Sfântul Serafim de Sarov” și membru al Colegiului Psihologilor din România.

Studii în domeniul neuroștiinței confirmă faptul că, creierul unei persoane nu este considerat pe deplin dezvoltat până la douăzeci de ani.

Părinții trebuie să țină sub control accesul copiilor la device-uri și ecrane pentru că centrul lor de judecată și de control nu este pe deplin dezvoltat, prin urmare acesta nu poate să se autoregleze. Este o lipsă de integrare a creierului copilului datorată vârstei pe care copilul o are.

Experiența dă forma creierului copilului tău. 

Când trecem printr-o experiență, celulele creierului numite neuroni, devin active, sau se activează. Creierul are o sută de miliarde de neuroni, fiecare cu o medie de zece mii de conexiuni către alți neuroni. Căile prin care sunt activate diferitele circuite din creier determină natura activității noastre mentale. Chiar acum, creierul copilului creează noi si noi căi neuronale – iar experiențele pe care i le creezi îi vor determina structura creierului.

Descoperiri din diferite domenii ale psihologiei dezvoltării sugerează că tot ceea ce ni se întâmplă – muzica pe care o ascultăm, oamenii care ne iubesc, cărțile pe care le citim, tipul de disciplină pe care îl primim, emoțiile pe care le avem, programele la care ne uităm, jocurile pe care le jucăm – afectează profund modul în care se dezvoltă creierul nostru.

Cu alte cuvinte, dincolo de arhitectura de bază a creierului și temperamentului nostru înnăscut, părinții au o contribuție importantă prin crearea tipurilor de experiențe care să ajute la dezvoltarea unui creier elastic, bine integrat.

De aceea, dacă vrei ca al tău copil să se bucure de relații semnificative, să fie atent și plin de compasiune, să aibă rezultate bune la școală, să muncească cu seriozitate și responsabilitate și să se simtă bine în pielea lui, fii proactiv și ia măsurile necesare.

Controlează conținutul

Controlează care este conținutul la care are acces în mediul online folosind aplicații de control parental , asigură-te ca filmele la care se uită sunt potrivite vârstei lui, limitează numărul de ore petrecut în fața ecranelor și asigură-te că îi oferi experiențe care îl susțin și îl ajută să înflorească nu doar să supraviețuiască.

Iată un test care te poate ajuta să realizezi care este expunerea copilului tău la device-uri.

Ești pregătit să afli daca este copilul tău dependend de device-uri?

*Acest test  nu înlocuieste un diagnostic ci este o invitație de a conștientiza care este nivelul de expunere al copilului tău la ecrane.